Leértékelés

A táncelőadás a társadalmi és emberi értékrendszerek egymáshoz való viszonyát veszi górcső alá.

” Az értékek rendszere egy olyan szabályrendszer, amely adott esetben ösztönzi vagy korlátozza az egyén cselekvését, viselkedését az adott társadalomban. Ezt a szabályrendszert kb. 10 éves korunkig észrevétlenül a magunkévá tesszük abban a kultúrközegben, amelyben élünk. Egy értékrendszer tehát, amelyet elsőként megismerünk, kultúrafüggő. Kialakulása és megszilárdulása során kihatással van az élet minden területére. ”
(Dr. Bíróné Udvari Katalin)

Előadók:
Sebestyén Tímea
Szűcs Dóra Ida
Zambrzycki Ádám
Premier:
2013. február 09.
Koreográfus asszisztens:
Sebestyén Tímea

Koncepció / koreográfia:
Zambrzycki Ádám

KRITIKA

Váratlan leértékelés!

Szerző: Komjáthy Zsuzsanna

“A speciális formanyelv  Zambrzycki sajátja: szinte minden koreográfiája a meredek irónia kereszttüzében fogant. Vagyis majd’ minden lépés, minden mozdulat és kiejtett szó éppen az ellenkezőjét jelenti, mint az bennünk internalizált. A nyelevzet a populáris kultúra sűrű csinnadrattájából merít, a felszínről leragadott jel pedig saját jelentésének ellentéte felé mutat a mélybe. A kloákakutúra így varrja magát a magas művészetbe és fordítva – ettől lesz minden Zadam-produkció olyan váratlanul keserédes komédia „

“De mik is azok a szimbólumok és metafórák, melyeket a Leértékelés hordoz? Az előadásban váratlanul sokféle kép forrong, ezek mindegyike pedig egy világos kérdéskört feszeget: mi adja a dolgok és cselekedetek értékét? Mi adja a kultúra értékét? Mi adja a Társadalom értékét?”

 

Ellenfény Online